Blog, Concert, Tournee 2013

Medusa in Marseille!

Reisverslag van een Franse Tournee
28 maart t/m 1 april

wind

28 maart 07.00u, verzamelen op Utrecht Centraal. Met de slaap nog in de ogen, maar ook vol enthousiasme stapt Medusa in de trein naar Schiphol. De reis verloopt voorspoedig, maar helaas komt het in Marseille met bakken uit de hemel. Als verzopen katjes komen we aan in het hostel. Gelukkig hebben we daar mooie vierpersoonskamers en na enige opfrissingen vinden we de moed om toch de stad te gaan verkennen. Marseille is als culturele hoofdstad 2013 een stad waar veel te doen is, maar waar ook nog veel moet gebeuren. Er zijn veel opknap werkzaamheden aan de gang en er ligt veel afval op straat. Anderzijds zit er ook op elke straathoek een authentiek Frans bakkertje, waar je de heerlijkste croissantjes en hartige taarten haalt. Smullen! Na het eten maken we een flinke wandeling naar het zaaltje waar we repeteren. Het laatste stukje leidt ons door een schattig binnenhaventje, waar plezierbootjes dobberen en geel gepleisterde huisjes de wacht houden. Helaas is ons repetitielokaal iets minder romantisch. Ook onze energie laat te wensen over na deze drukke dag, maar desondanks hebben we goed gerepeteerd. Een geslaagde eerste dag.

De vrijdag, 29 maart, staat in het teken van ‘het koor van Hans’. Hans is een oude kennis van Tanya, onze dirigente, en nu dirigent van een klein koor in Zuid-Frankrijk. Het koor is uiterst gastvrij en neemt ons mee naar de mijnen van Bruoux. In deze mijnen werd vroeger de kleurstof oker gewonnen. De gids spreekt Nederlands en vertelt een interessant verhaal, maar hoogtepunt is toch het mini-concertje dat we spontaan geven in één van de gewelven. Dit gewelf wordt de kathedraal genoemd en dan moet de akoestiek toch even getest worden. De gids was zo enthousiast dat ze spontaan een cd besluit te kopen (U ook? Klik hier!).

Mijnen

Na de rondleiding snel door naar de concert locatie, een schattig kapelletje in het centrum van Apt. Inzingen, opbouwen, nog even wat Franse zonnestralen pakken tijdens het eten in een park, omkleden en dàn: concert!

Concertposter Apt

Het koor van Hans zingt mooie stukken en ook wij brengen een mooi repertoire. Als klap op de vuurpijl voeren we met z’n allen een canon op. Deze is speciaal voor de gelegenheid door Hans gecomponeerd. Vanuit het publiek klinken positieve reacties en ook wij zijn erg tevreden. Het leuke is dat er veel Nederlandse vakantiegangers de concertposter hebben gezien en zijn komen luisteren, we ontvangen dus ook veel Nederlandse complimentjes. Als afsluiter is er een borrel bij één van de koorleden thuis. Uit alle hoeken en gaten verschijnen er opeens de heerlijkste hapjes en ook aan wijn is gedacht. Helaas moeten wij vrij snel gedag zeggen, omdat ons nog een lange busreis terug naar het hostel wacht. Veilig aangekomen snel naar bed, want: morgen weer een nieuwe dag!

Zaterdag 30 maart. Stralend zonnetje, harde wind. Uit de wind gaan de dikke truien uit en wordt er ernstig met zonnebrand gesmeerd. De ochtend is bedoeld om bij te komen van het concert van de vorige dag. In de middag maken we met het hele koor een boottocht langs de kust. Voorafgaand aan vertrek waarschuwde de kapitein ons: ‘it’s gonna be a bumpy ride ladies!’ Vast wel, dachten wij, om vervolgens heel stoer in de punt te gaan zitten.

Stoer hoor
Ruim de helft van het koor heeft hier ook oprecht ontzettend van genoten. De andere helft heeft zich echter flink achter de oren moeten krabben, want de haven uit zijn de golven toch wel heviger dan gedacht. Samenvattend: een helse, drie uur durende kermisattractie die niet door de veiligheidsinspectie is gekomen. Er zijn behoorlijk wat vissen gevoerd :s! Als alle magen weer rustig zijn, besluiten we met z’n allen een restaurantje op te zoeken. We komen terecht bij een klein tentje waar ze handgeschreven menukaarten en heerlijke rode wijn hebben. Een prima afsluiter van deze avontuurlijke dag.

Zondag 31 maart, onze laatste hele dag in Marseille al weer. Er gaat weer gezongen worden! We zijn een samenwerkingsverband aangegaan met een ander koor uit de regio en met hen vertrekken we naar de concert locatie. Het is een stukje rijden en even klimmen, maar dan staat daar in de stralende Franse zon bovenop een berg een klein wit kerkje op ons te wachten. Dit schattige bouwwerk blijkt de ‘poptempel’ van de omgeving te zijn en daardoor laat de akoestiek wat te wensen over. Ook kan de elektrische piano niet zo hard als wij graag hadden gewild. Gelukkig kan er met een beetje goede wil een heleboel en zijn alle Medusa-meisjes lekker flexibel.
Concerrt 2

Als het publiek binnen komt stromen komt onze moed dan ook terug en uiteindelijk hebben we er een mooi feestje van gemaakt. Na afloop haalde ook dit koor van allerlei lekkers tevoorschijn. Leuk hè, die Fransen! De stemming zat er al goed in, en nadat het Franse koor spontaan ‘Bohemian Rapsody’ van Queen inzette was de vriendschap beklonken. De plannen voor een bezoek van hen aan ons staan in de steigers. Hierover later wellicht meer . Terug in het hostel had de reiscommissie een afscheidsmaal met crêpes geregeld. Op z’n Frans lekker lang tafelen. Een waardige afsluiter van een heerlijke reis!

Maandagochtend was de pret heeeeeel vroeg al weer voorbij. De wekker van kwart voor vijf verstoorde ruw onze muzikale dromen. Tijd om op te staan, in te pakken en te vertrekken. Dag Marseille, het was een goed avontuur, wie weet tot ziens!

Bent u nieuwsgierig geworden naar alle reisverhalen en naar het repertoire dat Medusa in Frankrijk heeft uitgevoerd? Kom dan vrijdag 14 juni luisteren naar ons zomerconcert ‘Sunny Spells’. U bent van harte welkom in het Academiegebouw, Domplein 29 in Utrecht.

Advertenties

3 gedachten over “Medusa in Marseille!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.